We zijn verheugd met het feit dat Bram Willemse sinds januari 2025 is aangesteld als associate partner bij Flux. In zijn werk heeft Bram als stedenbouwkundige een onmisbare bijdrage geleverd aan het bureau, vooral in het ontwerpend onderzoek rondom grote transities op een landschappelijke schaal. In zijn projecten combineert hij de kennis van complexe systemen rondom water, bodem, voedsel en energie met een sterke conceptuele en beeldende kracht. Bram zal naast zijn rol als projectleider bij Flux verantwoordelijkheid krijgen voor algemene werkzaamheden op het bureau, zoals de begeleiding van het team en de planning.
Flux werkte de afgelopen tijd aan meerdere casestudies voor het ontwerpend onderzoekstraject Stadsflora. Verschillende Nederlandse steden zijn betrokken in het onderzoek. In deze specifieke cases werkt Flux nauw samen met de ontwerpers en de afdelingen beheer, groen en ecologie van de steden. Eén van de cases is de Nijmegen Kanaalknoop Zuid, in opdracht van gemeente Nijmegen. In deze case wordt onderzocht hoe flora en fauna mee kan groeien met de stedelijke ontwikkeling en welke strategie in welke fases hierbij past.
Het door Flux geïnitieerde Stadsflora is een ontwerpend onderzoek naar toekomstbestendige beplantingsplannen in de stad. In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar robuustheid van beplanting, hoe er omgegaan kan worden met toekomstige klimaatomstandigheden, hoe een natuurlijke aanpak voor beplanting in de stad er uit kan zien in pakkende ontwerpprincipes en hoe het vergroenen van de stad samen kan gaan met betaalbaar beheer.
Flux heeft de opdracht ontvangen van Gemeente Nijmegen voor het ontwerp van de openbare ruimte rondom winkelcentrum Dukenburg. Het gebied staat voor een transformatie en ligt een op strategische plek in de stad nabij station Dukenburg. In samenwerking met Rijnboutt architecten.
​Delfland Zoet-Zout
Flux heeft een scenariostudie ontwikkeld voor het Hoogheemraadschap van Delfland. In het ontwerpend onderzoek is onderzocht hoe een strategie voor zoet water er uit kan zien in de toekomst, hoe lang het watersysteem zoet gehouden kan worden en wat de consequenties zijn voor natuur, voedselproductie en stedelijke opgaves. In samenwerking met ZUS en Deltares en onderdeel van onderzoeksprogramma Redesigning Deltas van de TU Delft en Deltares.
In opdracht van Gemeente Eindhoven werkt Flux de komende maanden aan een ruimtelijk ontwerp en een uitvoeringsagenda voor de Stadsdommel in Eindhoven. De Dommel, nu vaak nog verscholen in de stad, heeft de potentie om een stevige groenblauwe structuur te worden met ruimte voor mens en natuur. Door deze aanpak kan de verbinding worden gelegd tussen de stad Eindhoven en omliggende landschappen.
Flux werkt, in samenwerking met RoyalHaskoningDHV, aan een toekomstvisie voor De Peel. Met deze visie wordt richting gegeven aan een meerkleurige toekomst; een Peel die transformeert van monofunctioneel productielandschap naar een rijk palet aan aantrekkelijke landschappen gebaseerd op lokale bodemcondities. In dit NOVEX-traject werkt Flux samen met 2 provincies, 3 waterschappen, 17 gemeenten, LVVN, BZK en andere departementen.
Flux werkt aan de openbare ruimte rondom het stadion Galgenwaard in Utrecht. Afgelopen week is het eerste ontwerp aan betrokkenen en geïnteresseerden uit de omgeving gepresenteerd. Als Utrechts bureau zijn we erg trots om aan deze markante plek te werken in Utrecht. De openbare ruimte krijgt een kwaliteitsimpuls, in sterke samenhang met geplande verstedelijking van het gebied, de sportprogramma’s in en rondom het stadion en de ligging aan de Kromme Rijn. In opdracht van Gemeente Utrecht en in nauwe samenwerking met de verschillende stakeholders in het gebied.
In samenwerking met Civic heeft Flux opdracht ontvangen voor een ruimtelijke visie stationsgebied Amersfoort. Alle ontwikkelingen in en rondom het station worden in samenhang beschouwd en vertaald naar een ruimtelijke visie voor de toekomst. In opdracht van gemeente Amersfoort, Bureau Spoorbouwmeester, ProRail en provincie Utrecht.
Flux heeft opdracht ontvangen voor een visie op het Groene Woud. Het gebied tussen Den Bosch, Eindhoven en Tilburg heeft in de toekomst potentie om de groene long te worden voor de steden als recreatiegebied maar ook in de productie van grondstoffen, schoon water en voedsel. Flux onderzoekt een ruimtelijk toekomstperspectief voor het gebied, in opdracht van provincie Noord-Brabant.