VDMA Eindhoven
“First life, then places, then buildings – the other way around never works”. Deze visie van Jan Gehl is een belangrijk uitgangspunt geweest voor het VDMA plan, waar Flux in opdracht van Synchroon en in samenwerking met o.a. Cobe, Arup en Skonk aan heeft gewerkt. De inzet was om een fijn, groen stuk stad te maken waar iedereen zich thuis voelt.
In VDMA voegen we naast de Eindhovense laag en de Toren Collectie een derde element toe: het Eindhoven Netwerk. Een groen netwerk, bestaande uit twee omsloten stadspleinen en een toegankelijk daklandschap. Het Eindhoven Netwerk is een belangrijke aanvulling op het stedelijke weefsel van Eindhoven en geeft een extra dimensie aan de stad, waar biodiversiteit, rust en dynamiek samenkomen. De twee pleinen, het Luciferplein en het Bomenplein, hebben ieder een eigen karakter. Het Luciferplein is een actief en stedelijk plein, waarbij de wisseling in dynamiek kenmerkend is. Het oude frame van de luciferfabriek blijft als een relict op het plein staan en krijgt een nieuw gebruik. Het Bomenplein is als een groene oase in de stad en heeft kwaliteiten die nu nog schaars zijn in het centrum van Eindhoven. De tuinen op het daklandschap zijn toegankelijk middels een publieke route van houten trappen en bruggen. De invulling van de tuinen dragen allen op hun eigen manier bij aan klimaat, ecologie of voedselproductie. Het plan is extreem duurzaam, radicaal in hout. Het zou een van de grootste houten ontwikkelingen wereldwijd worden (55.000 m2). Grootschalig bouwen in hout is nodig voor het milieu, de planeet, voor de volgende generaties.
Eindhoven, in opdracht van Synchroon, i.s.m. COBE Architects, Arup, yoreM Verovert Online!, Skonk, De Wijde Blik Communicatie, Horeca Development B.V., bbn adviseurs, George&Harrison, landscape architecture, climate proof city, urban transformation, public space design, healthy city, circular city, competition, Flux landscape architecture, 2019