Stationsomgeving Culemborg

Culemborg staat voor de grote opgave om meer woningen te bouwen. Hiervoor wordt in eerste instantie gekeken naar binnenstedelijke locaties dichtbij het station. Vanuit die stapeling van opgaven is de gemeente de mogelijkheden gaan verkennen om het station te vernieuwen, oost en west Culemborg meer met elkaar te verbinden en bedrijventerrein Pavijen stapsgewijs te transformeren naar een woonomgeving.

In de stationsomgeving liggen kansen voor een dichter bebouwd gebied met diverse functies en hiermee een hoge kwaliteit in de openbare ruimte. Een plek die bovendien goed verbonden is met de omliggende stad. Het masterplan voor de stationsomgeving in Culemborg richt zich op maximale vergroening en klimaatadaptatie. Het ontwerp voor de wijk is gebaseerd op het principe ‘groen tenzij’. Dit betekent dat verharding alleen daar wordt toegepast waar nodig en er zo een maximaal groene, leefbare wijk met aandacht voor biodiversiteit, gezondheid en klimaat ontstaat.

Het nieuwe park in de wijk vormt het bruisende middelpunt en draagt bij aan zowel de natuur als de sociale functies, met plekken voor sport, ontmoeting en recreatie. Het spoorlint, een ecologisch belangrijke structuur, blijft behouden en wordt verbeterd. Samen met buurtparken, groene straten en gebouwgebonden groen, zoals binnenhoven en groene daken, krijgen ecologische verbindingen een impuls en wordt er een rijke, verbonden, groene openbare ruimte gecreëerd. Het stationsplein fungeert als mobiliteitsknooppunt en verbindt de stationsomgeving met de rest van Culemborg.

Naast ecologische netwerken zet het masterplan ook sterk in op klimaatadaptatie met betrekking tot hittestress en piekbuien. Het systeem in de wijk is ontworpen om water op een natuurlijke manier vast te houden en te bufferen via wadi’s en verlaagde plantvakken. Hierdoor wordt wateroverlast bij hevige regenval verminderd, zorgt het opgevangen water voor een verkoelend effect en wordt de biodiversiteit versterkt. Het gebruik van verschillende plantensoorten en het creëren van diverse natte en droge habitatten, bevordert de leefgebieden voor specifieke diersoorten.

Gezondheid en leefbaarheid zijn tevens belangrijke thema's in de stationsomgeving: het plan draagt bij aan de gezondheid van bewoners door het stimuleren van bewegen, spelen en ontmoeten. Er zijn diverse wandelroutes en ontmoetingsplekken voor alle leeftijdsgroepen en de wijk is zo ontworpen dat er ruimte is voor interactie tussen bewoners en natuur. Het masterplan biedt daarmee een integrale visie voor een groene, gezonde en toekomstbestendige wijk, waarin natuur, klimaatadaptatie en leefbaarheid centraal staan.

Culemborg, Stationsomgeving, in opdracht van Gemeente Culemborg, i.s.m. SVP, parkontwerp, openbare ruimte, stedelijke transformatie, Klimaat adaptieve stad, Flux landscape architecture, 2024