BEEhaviour
Volgens onderzoek bestuiven bijen ongeveer 90% van onze planten zoals fruitsoorten, groentes en noten. Ondanks de belangrijke rol die bijen vervullen in ons ecosysteem heeft industrialisatie, urbanisatie en gebruik van bestrijdingsmiddelen geleid tot een enorme sterfte onder bijen wereldwijd. Dit kan grote ecologische maar ook economische gevolgen hebben.
De tuin is bij uitstek een plek waarin de relatie tussen mens en natuur wordt gecultiveerd en uitvergroot. Beehaviour is het resultaat van een zoektocht om de grote rol van bijen in ons ecosysteem op architectonische wijze te ervaren en te benadrukken. De tuin is opgebouwd uit een golvend veld van gele bloemen waar paden van antracietkleurig split doorheen meanderen zodat een imposant visueel beeld ontstaat. Een houten muur aan een zijde en een houten bank aan de andere zijde omlijsten op geometrische wijze de tuin en contrasteren met de uitbundig golvende plantenborders.
Een geperforeerd grafisch patroon wordt in de houten muur aangebracht en biedt nestgelegenheid aan solitaire bijen van de Megachilidae familie. De bijen fungeren als bestuivers van het hele festivalterrein. Een bijkomend voordeel is dat deze solitaire bijen niet steken en gewoonlijk foerageren binnen 450 meter van hun nest. Zo ontstaat er interactieve weergave van processen, stromen en systemen die van waarde zijn bij een duurzame groei van stedelijke ecologie.
Allariz Spanje, geselecteerde inzending Festival Internacional de Xardíns de Allariz, i.s.m. Kees Lokman, landschapsarchitectuur, ecologie, natuurontwikkeling, parkontwerp, tuinontwerp, ontwerp openbare ruimte, natuurinclusief bouwen, ontwerpend onderzoek, Flux landschapsarchitectuur, Utrecht, 2013