Stadsdommel Eindhoven in het nieuws!

In opdracht van Gemeente Eindhoven heeft Flux de afgelopen maanden aan een ruimtelijk ontwerp en een uitvoeringsagenda voor de Stadsdommel in Eindhoven gewerkt. De Dommel, nu vaak nog verscholen in de stad, heeft de potentie om een stevige groenblauwe structuur te worden met ruimte voor mens en natuur. Door de Dommel te zien als onderdeel van een breder beekdalsysteem kan de verbinding worden gelegd tussen de stad Eindhoven en omliggende landschappen.
De Stadsdommel zoekt de balans tussen ecologie en de behoefte aan kwalitatieve openbare ruimte in een verdichtende binnenstad. Ze vormt een groene structuur in de stad, met ruimte voor rust, natuur, beweging en ontmoeting. Dieren vinden er leefruimte, mensen vinden er een plek om te verblijven, te wandelen of te spelen. Het gebied krijgt een herkenbare identiteit als stedelijke structuur, waarin natuur en stad elkaar versterken.

Eindhovens Dagblad

Stadsdommel Eindhoven

Acht nieuwe teamleden voor Flux

In de afgelopen maanden is het Flux-team gegroeid met 8 nieuwe mensen: technisch ontwerper (MSc) Daniela Kleiman, stedenbouwkundige Oana Paraschiv, landschapsontwerper (MSc) Martijn Bisschops, landschapsontwerper Febe de Niel, landschapsontwerper Junhui Zhang en stagiaires Francesca Antonacci, Bram van Raaij en Vera Vince. Flux is een multidisciplinair bureau van 21 mensen met verschillende ontwerp achtergronden.

Foto’s door Lonneke Buijs

Flux in expositie NOUS… Le Climat

Het ontwerpend onderzoek Eetbare Waddenkust van Flux is te zien in de expositie NOUS… Le Climat, dat onderdeel is van de Biennale voor architectuur en landschapsarchitectuur (BAP) Ile de France in Versailles.

De expositie is een uitnodiging om de klimaatuitdagingen van onze tijd te observeren, begrijpen en er iets aan te doen door middel van een originele en participatieve setting. Een 300 meter lange tafel loopt door de Potager du Roi en symboliseert de noodzaak om na te denken en te discussiëren over klimaatkwesties. Verdeeld in zeven reeksen, worden de instrumenten die landschapsarchitecten gebruiken in het licht van de klimaatcrisis vanuit verschillende invalshoeken bekeken: gebieden, ecosysteem, water, landbouw en wonen. Elke tafel behandelt één van deze invalshoeken. 
De expositie is ontworpen door agence ter, in samenwerking met Studio 5.5 voor scenografie en loopt tot 13 juli.

Breng nu je bezoek aan de BAP! (Biennale d'Architecture et de Paysage)

Oplevering Highnote Almere

In oktober 2023 is het appartementencomplex Highnote opgeleverd, een samenwerking met Flux en Studioninedots, in opdracht van AM. Het gebouw bevat een grote open plint met aansluitend een groene industriële werf, een groen en waterbufferend hof en een collectieve daktuin, allen verbonden door de omliggende zuilengalerij.
De drie tuinen zijn ontworpen om elkaar te ontmoeten, te ontspannen en om te werken in een natuurlijke omgeving. De tuinen zijn zo groen mogelijk ontworpen, met een beplantingsplan dat bestaat uit een kruidlaag, struiklaag en bomenlaag. Op deze manier worden diverse habitats gecreëerd die een belangrijke bijdrage vormen aan het vergroten van de biodiversiteit in de stad Almere. Door verschillend gebruik van halfverharding en beton krijgt elke tuin een eigen karakter afgestemd op het programma binnen het gebouw.

Foto's Ferry Streng

​Groenvisie Steenwijkerland

Flux heeft een groenvisie ontwikkeld voor Steenwijkerland. Het toekomstperspectief legt een groen en gezond Steenwijkerland voor dat beter bestand is tegen wateroverlast, hittestress en tegelijkertijd een gezondere leefomgeving biedt voor mens en dier. De zeven unieke gebiedstypen, het DNA van Steenwijkerland, vormen hiervoor de basis. Met een nieuw robuust groenblauw netwerk is er ruimte voor gemakkelijke verplaatsing van diersoorten en het creëren van verrassende recreatieve verbindingen tussen de kernen en het landschap. Het resultaat is een compleet en aantrekkelijk klimaatadaptief landschap, klaar voor de toekomst.

De visie is inmiddels door het college vastgesteld als richtinggevend document bij het actualiseren van de gemeentelijke omgevingsvisie. In opdracht van Gemeente Steenwijkerland.

​Watersysteemanalyse provincie Utrecht

Flux zal de komende maanden de werking van het water- en bodemsysteem voor de provincie Utrecht in kaart brengen. Door middel van verschillende doorsneden zal de wisselwerking tussen boven- en ondergrond en de impact van langdurige droogte en wateroverschotten verbeeld worden. In opdracht van Provincie Utrecht.

Toekomstvisie Metropoolregio Arnhem Nijmegen en Foodvalley

Flux werkt aan een ruimtelijke visie voor de uitloopgebieden in de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen en Foodvalley. De regio staat voor een stevige woningbouwopgave. Om een aantrekkelijke leefomgeving te behouden zal het landschap aan kwaliteit moeten winnen en mee moeten kunnen groeien met de verstedelijking. De inrichting van uitloopgebieden speelt hierin een belangrijke rol. In opdracht van Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) - regio Arnhem-Nijmegen en Provincie Gelderland

Travertijn Groningen

In opdracht van gemeente Groningen werkt Flux de komende maanden aan een ruimtelijk ontwerp voor de transformerende wijk Travertijn in Groningen. De wijk Travertijn heeft de potentie een kwalitatieve, biodiverse en autoluwe wijk te worden.

Travertijnstraat gemeente Groningen

The Hive wint MIPIM-prijs!

‘The Hive: een voorbeeld van duurzame stedelijke ontwikkeling waarin erfgoed, ecologie en modern wonen hand in hand gaan’ jury MIPIM-awards, 2025.

Na de gewonnen tender van Flux met OZ architecten, ION en Green Development wint het ontwerp van The Hive de MIPIM-prijs voor ‘Best New Development’. De MIPIM-prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het festival in Cannes. Voor deze editie werden meer dan 200 projecten uit 36 landen ingediend.

Het project The Hive werd door de jury geprezen als een project dat zich niet alleen onderscheidt door een energiepositief ontwerp, maar ook om het unieke binnenstedelijk klimaatbos en een innovatieve mix van wonen, zorg en cultuur. Flux werkt momenteel aan de uitvoering van het landschap in de binnentuin en daktuin van The Hive.

The Hive

The Hive Amsterdam

​Stadsflora Eindhoven

Flux heeft de afgelopen tijd aan meerdere casestudies gewerkt voor het ontwerpend onderzoek Stadsflora. Eén van de cases is het centrum van Eindhoven. In deze casestudy is onderzocht hoe het bodem- en watersysteem de basis kan vormen voor een nieuwe beplantingsstrategie voor de stad. Hiervoor zijn drie unieke stadsecotopen ontwikkeld die de basis voor toekomstbestendige beplanting vormen. De stadsecotopen bieden een nieuw perspectief op vergroening in de stad.

Stadsflora is een door Flux geïnitieerd ontwerpend onderzoek naar toekomstbestendige beplantingsplannen in de stad. In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar robuustheid van beplanting, hoe er omgegaan kan worden met toekomstige klimaatomstandigheden, hoe een natuurlijke aanpak voor beplanting in de stad eruit kan zien in pakkende ontwerpprincipes en hoe het vergroenen van de stad samen kan gaan met betaalbaar beheer.
Gefinancierd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Gemeente Eindhoven.

Stadsflora Eindhoven