Scheggen van Amsterdam

Amsterdam kent een geweldige traditie van flink investeren in groene gebieden bij grote stadsuitbreidingen. Zo verrezen er in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw 50.000 woningen in wijken als Bos en Lommer en Buitenveldert, met daar tussenin omvangrijke parklandschappen: de scheggen van de stad. Nu, ruim 70 jaar later, staan de scheggen steeds meer onder druk vanwege de kolossale bouwopgave en de klimaatproblematiek. Samen met 3 andere ontwerpbureaus heeft Flux onderzoek gedaan naar de toekomst van de Scheggen, waarbij de Scheggen als groene tegenpool van de stad niet alleen ruimte bieden voor recreatie en ontspanning maar ook productieve, ecologische of economische meerwaarde kunnen opleveren. Binnen deze studie was Flux verantwoordelijk voor de Waterlandscheg en de Zaanse Scheg.

Waterlandscheg

Water is essentieel voor de stad. Niet alleen als drinkwater, maar ook voor CO2-buffer, energie, productie en verkoeling. De Waterlandscheg, met zijn duizenden sloten, plassen en veenbodem vol met water mag dan ook met recht als de levensader voor de stad Amsterdam gezien worden! Een levensader waar in het verleden niet altijd netjes mee is omgesprongen, die heeft geleden onder vuilstort en verontreiniging. Amsterdam heeft Waterland als bron van leven in de toekomst hard nodig. Daarom roepen wij op: verbeter het ecosysteem, trek Waterland de stad in en benut het water in al zijn potentie!

Zaanse scheg

Het karakteristieke landschap van de Zaanse scheg bestaat niet meer. Ooit waren landschap en productie in de Zaanse Scheg via waterlopen, linten en duizend molens sterk met elkaar verbonden. Decennia van nieuwbouw aan de randen van de scheg heeft de industrie en het landschap uit elkaar gedreven en een nukkig veenlandschap in het hart achtergelaten. Daarom roepen wij op: Plant 30.000.000 bomen om de Zaanse Scheg weer op de kaart te zetten! De ontwikkeling van een nieuw bos in de Zaanse Scheg levert niet alleen een grote diversiteit aan producten voor de biobased economy in de Zaanstreek, maar fungeert ook als klimaatbuffer en vormt een uniek recreatief landschap, waarin ook het Oerij weer zichtbaar wordt.