Laurierkwartier

Het Laurierkwartier vormt het passende sluitstuk van Hoge Weide: een markant stedelijk bouwblok met hoge ambities op het gebied van vormgeving, duurzaamheid en circulariteit. Met Laurierkwartier wordt een groene oase toegevoegd in het stedelijk weefsel van Hogeweide. Het plan kenmerkt zich door markante stedelijke architectuur aan de buitenkant en een hoogwaardige collectieve binnentuin in het hart van het blok met ruimte voor alle bewoners om te ontmoeten, ontspannen, sporten, tuinieren en te spelen.

De binnentuin bestaat uit twee delen, de tuin op het dek en de tuin in de volle grond die samen als een samenhangende tuin zijn vormgegeven. Het hart van de binnentuin wordt gevormd door het dorpsplein: een langgerekt dorpsplein dat ruimte biedt voor een breed palet aan functies. Het dorpsplein verbindt de boven- met de beneden wereld via een royale trap die met de toevoeging van een glijbaan een centraal speel- en ontmoetingselement vormt in de tuin. Naast spelen biedt het dorpsplein ruimte om te tuinieren in de moestuin, te sporten en te ontmoeten bij de lange picknickbanken.

In het ontwerp van de binnentuin vormt de omgang met regenwater een belangrijk uitgangspunt. Doordat de binnentuin voor een groot deel in de volle grond wordt gerealiseerd is directe infiltratie van het regenwater mogelijk. Daarnaast zorgt waterdoorlatende verharding dat het water ook op de verharde oppervlaktes kan infiltreren. Om het kostbare regenwater te verspillen wordt in de plantbakken op de afscheidingen tussen de woningen, water gebufferd, zodat dit hergebruikt kan worden in de tuin. Bijzonder element is de waterspeelplek in het hart van het dorpsplein, waar regenwater op een speelse manier extra zichtbaar wordt gemaakt voor de bewoners.

 

Utrecht, Leidsche Rijn, in opdracht van AM, eerste prijs tender, i.s.m. Faro architecten, LBP Sight en Divapro, parkontwerp, circulaire stad, gezonde stad, klimaatadaptieve stad, openbare ruimte, verdichting, competitie, Flux landschapsarchitectuur Utrecht 2018 – heden