Leidsche Rijn Vestibule

Leidsche Rijn centrum is een van de belangrijkste verdichtingslocaties in de Utrecht. De ambitie van Utrecht om een gezonde stad te zijn hangt samen met een goede stedelijke leefomgeving op het gebied van gezondheid, beweging, duurzaamheid, klimaat, energie en mobiliteit. Vestibule is voorbeeldstellend binnen deze ambities en wordt gekenmerkt door een reeks van buitenruimtes met verschillende condities. Deze condities worden bepaald door zon, schaduw, wind, regen, oriëntatie en zicht. Het gebruik van de buitenruimtes, de sfeer en de beplantingskeuze zullen verschillen afhankelijk van de condities. De beplanting vormt een tapijt op verschillende hoogtes, maar heeft qua kleur en textuur een ingetogen karakter. De tuinen vormen samen met de beplanting in de gevels een verstilde groene binnenwereld in het bouwblok.

Belangrijk onderdeel in het plan is een collectieve entree aan de Madridstraat, welke ingericht wordt als een wintertuin. Deze ruimte vormt het hart van het gebouw en is de directe aanleiding voor de naam Vestibule. Zowel entrees naar woningen en trappenhuizen zijn gepositioneerd aan de wintertuin. De ruimte heeft, net als de andere buitenruimtes, een specifieke conditie en is als het ware een overgang tussen buiten en binnen. De beplanting krijgt hier bescherming tegen kou en kan groeien in een gedeeltelijk binnenklimaat. De sfeer is warm, rijk en weelderig. Beplanting met grote bladeren, expressieve vormen en kleurige bloemen zorgt voor een bijna tropisch effect. 

De wintertuin biedt naast een markante entree en een prettige verblijfsplek mogelijkheden om de ambities op het gebied van circulariteit en gezondheid vorm te geven. Zo wordt regenwater opgevangen en gebruikt in de tuinen en wordt door middel van beplanting de luchtkwaliteit verbeterd. Natuur in de directe nabijheid van je woon of werkplek voegt toe aan de kwaliteit van de leefomgeving.

Utrecht, Leidsche Rijn Centrum, in opdracht van Heijmans ontwikkeling,  i.s.m. Studioninedots en FABRICations, beelden Studio Prins, parkontwerp, circulaire stad, gezonde stad, klimaatadaptieve stad, openbare ruimte,  transformatie, verdichting, Flux landschapsarchitectuur Utrecht  2018