Greenville

Greenville is een nieuwe groene stedelijke woonvorm in het centrum van Leidsche Rijn waarin landschap en gebouw samensmelten. Het woonblok opent zich naar het lager gelegen park Hof van Monaco. Door de oriëntatie van de binnentuinen op de openbare ruimte, de balkons en oplopende dakterrassen ontstaat een getrapt landschap. Het getrapte landschap laat groen op verschillende hoogtes zien en is rijk aan beplantingsvormen, bomen en trekt verschillende soorten vlinders en vogels. De beplantingsvakken omzomen de woningen en hun privé buitenruimtes, zo kijken bewoners vanuit hun woning en buitenruimte altijd uit op een groene omgeving.

De groene terrassen, balkons, binnentuinen en het plantsoen van Boedapest zijn sterk aan elkaar gerelateerd en vormen zo als het ware een schakeling tussen privé, collectief, openbaar en tegelijk ook tussen klein, middel en groot. Een privé-tuin is georiënteerd op beplanting en de collectieve binnentuin is door zichten en routes weer georiënteerd op het publieke park. Zo wordt voor elke bewoner in Greenville de nabijheid van het park voelbaar gemaakt.

In Greenville wordt op alle niveaus van het daklanddschap regenwater opgevangen. Dakvlakken worden uitgerust met technologie die van alle daken een waterberging maakt. Het opgeslagen water kan worden gebruikt voor irrigatie van de daken en de tuin. Door het grote buffer vermogen zal het afvoeren van hemelwater zelfs bij extreme weersituaties niet nodig zijn. Het water wordt beleefbaar gemaakt in de binnentuin en wordt via de natuurstenen verharding verzameld en gebruikt in 2 verstilde waterelementen. Rondom deze elementen is er ruimte voor een bewonersfeestje en een zit plek in de zon.

Utrecht, Leidsche Rijn Centrum, in opdracht van Heijmans ontwikkeling,  i.s.m. Diederendirrix, Bedaux de Brouwer, HilberinkBosch en Arup, beelden Beeldenfabriek, parkontwerp, circulaire stad, gezonde stad, klimaatadaptieve stad, openbare ruimte,  transformatie, verdichting, Flux landschapsarchitectuur Utrecht  2018