Boerhave Haarlem

De bestaande openbare ruimte in Schalkwijk is ruim, maar vaak anoniem en erg autogericht. FLUX stelt een plan voor met ruimte voor een groen parkgebied en een hoge verblijfskwaliteit. De vier woonblokken staan met stevig met hun  voeten in het park en het park vloeit als het ware tussen de blokken door. De levendigheid van het parkgebied wordt versterkt goede overgangen tussen privé en openbaar. Het park is te zien als een verlengstuk van de woningen, dit zorgt voor een gedeelde en collectieve sfeer. Het gebied zal volledig autovrij zijn  waardoor mogelijkheden ontstaan voor zitplekken, picknickbanken en speelplekken die het park levendigheid geven.

Door het vele groen zijn er goede infiltratiemogelijkheden in het park. Regenwater wordt opgevangen op de daken en loopt via de gevels naar het park. Hier loopt het via een systeem van wadisloten naar wadi’s. Bij regenval zal het water zich hier verzamelen. Passende planten in deze waterrijke plekken met een wisselende waterstand geven het park een ecologische impuls. Aan de randen van het gebied krijgt het park een openbaar karakter met doorlopende routes langs het water, direct verbonden met omliggende groenstructuren. Het glooiende parklandschap goede mogelijkheden om mooie overgangen naar de woningen vorm te geven

De markante entrees naar de blokken en de beide binnentuinen zijn zichtbaar vanuit het park. De entrees zijn vanzelfsprekend onderdeel van het park en het padennetwerk. De binnentuin in het noordelijke blok bevat een collectieve kruidentuin. Er zijn hier brede privé stoepen voor een bloempot of en bankje. In het zuidelijk gelegen cpo-blok is een speelplek, zandbak en grasweide opgenomen.

Haarlem, ontwikkeling woningen en openbare ruimte, in opdracht van Heijmans, i.s.m. Korth Tielens, Marcel Lok en Hans Oudendorp, beelden studio Zwartlicht, parkontwerp, , gezonde stad, klimaatadaptieve stad, openbare ruimte, transformatie, verdichting, Flux landschapsarchitect Utrecht 2018