Toekomstvisie Metropoolregio Arnhem Nijmegen en Foodvalley
Flux werkt aan een ruimtelijke visie voor de uitloopgebieden in de Groene Metropoolregio Arnhem Nijmegen en Foodvalley. De regio staat voor een stevige woningbouwopgave. Om een aantrekkelijke leefomgeving te behouden zal het landschap aan kwaliteit moeten winnen en mee moeten kunnen groeien met de verstedelijking. De inrichting van uitloopgebieden speelt hierin een belangrijke rol. In opdracht van Groene Metropoolregio Arnhem-Nijmegen (GMR) - regio Arnhem-Nijmegen en Provincie Gelderland.
Parklezing #5 ‘Terug naar de natuur’
Op dinsdag 8 april geeft Gerwin de Vries van Flux een lezing in Park-NRE in Eindhoven, getiteld ‘Terug naar de natuur’. De lezing maakt deel uit van de reeks Parklezingen georganiseerd door Houben / Van Mierlo Architecten. Samen met de lezing van Philippe Rol van Volle Grond wordt tijdens deze avond de veranderende relatie tussen mens en natuur onderzocht.
Datum: 8 april 2025
Tijd: start 19:00
Locatie: Park NRE, Gashouder 36 Eindhoven
Travertijn Groningen
In opdracht van gemeente Groningen werkt Flux de komende maanden aan een ruimtelijk ontwerp voor de transformerende wijk Travertijn in Groningen. De wijk Travertijn heeft de potentie een kwalitatieve, biodiverse en autoluwe wijk te worden.
‘The Hive: een voorbeeld van duurzame stedelijke ontwikkeling waarin erfgoed, ecologie en modern wonen hand in hand gaan’ jury MIPIM-awards, 2025.
Na de gewonnen tender van Flux met OZ architecten, ION en Green Development wint het ontwerp van The Hive de MIPIM-prijs voor ‘Best New Development’. De MIPIM-prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het festival in Cannes. Voor deze editie werden meer dan 200 projecten uit 36 landen ingediend.
Het project The Hive werd door de jury geprezen als een project dat zich niet alleen onderscheidt door een energiepositief ontwerp, maar ook om het unieke binnenstedelijk klimaatbos en een innovatieve mix van wonen, zorg en cultuur. Flux werkt momenteel aan de uitvoering van het landschap in de binnentuin en daktuin van The Hive.
Flux heeft de afgelopen tijd aan meerdere casestudies gewerkt voor het ontwerpend onderzoek Stadsflora. Eén van de cases is het centrum van Eindhoven. In deze casestudy is onderzocht hoe het bodem- en watersysteem de basis kan vormen voor een nieuwe beplantingsstrategie voor de stad. Hiervoor zijn drie unieke stadsecotopen ontwikkeld die de basis voor toekomstbestendige beplanting vormen. De stadsecotopen bieden een nieuw perspectief op vergroening in de stad.
Stadsflora is een door Flux geïnitieerd ontwerpend onderzoek naar toekomstbestendige beplantingsplannen in de stad. In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar robuustheid van beplanting, hoe er omgegaan kan worden met toekomstige klimaatomstandigheden, hoe een natuurlijke aanpak voor beplanting in de stad eruit kan zien in pakkende ontwerpprincipes en hoe het vergroenen van de stad samen kan gaan met betaalbaar beheer.
Gefinancierd door het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en de Gemeente Eindhoven.
Flux heeft de opdracht ontvangen voor een ruimtelijke visie op Scheveningen in 2100. In de komende maanden onderzoekt Flux hoe Scheveningen op de langere termijn kan omgaan met zeespiegelstijging en hoe hier andere opgaven aan te koppelen zijn, zoals verstedelijking, verbeteren van biodiversiteit, mobiliteitstransitie en recreatie. In opdracht van de Gemeente Den Haag.
Bram Willemse associate partner bij Flux
We zijn verheugd met het feit dat Bram Willemse sinds januari 2025 is aangesteld als associate partner bij Flux. In zijn werk heeft Bram als stedenbouwkundige een onmisbare bijdrage geleverd aan het bureau, vooral in het ontwerpend onderzoek rondom grote transities op een landschappelijke schaal. In zijn projecten combineert hij de kennis van complexe systemen rondom water, bodem, voedsel en energie met een sterke conceptuele en beeldende kracht. Bram zal naast zijn rol als projectleider bij Flux verantwoordelijkheid krijgen voor algemene werkzaamheden op het bureau, zoals de begeleiding van het team en de planning.
Flux werkte de afgelopen tijd aan meerdere casestudies voor het ontwerpend onderzoekstraject Stadsflora. Verschillende Nederlandse steden zijn betrokken in het onderzoek. In deze specifieke cases werkt Flux nauw samen met de ontwerpers en de afdelingen beheer, groen en ecologie van de steden. Eén van de cases is de Nijmegen Kanaalknoop Zuid, in opdracht van gemeente Nijmegen. In deze case wordt onderzocht hoe flora en fauna mee kan groeien met de stedelijke ontwikkeling en welke strategie in welke fases hierbij past.
Het door Flux geïnitieerde Stadsflora is een ontwerpend onderzoek naar toekomstbestendige beplantingsplannen in de stad. In het onderzoek wordt onder andere gekeken naar robuustheid van beplanting, hoe er omgegaan kan worden met toekomstige klimaatomstandigheden, hoe een natuurlijke aanpak voor beplanting in de stad er uit kan zien in pakkende ontwerpprincipes en hoe het vergroenen van de stad samen kan gaan met betaalbaar beheer.
Flux heeft de opdracht ontvangen van Gemeente Nijmegen voor het ontwerp van de openbare ruimte rondom winkelcentrum Dukenburg. Het gebied staat voor een transformatie en ligt een op strategische plek in de stad nabij station Dukenburg. In samenwerking met Rijnboutt architecten.
Delfland Zoet-Zout
Flux heeft een scenariostudie ontwikkeld voor het Hoogheemraadschap van Delfland. In het ontwerpend onderzoek is onderzocht hoe een strategie voor zoet water er uit kan zien in de toekomst, hoe lang het watersysteem zoet gehouden kan worden en wat de consequenties zijn voor natuur, voedselproductie en stedelijke opgaves. In samenwerking met ZUS en Deltares en onderdeel van onderzoeksprogramma Redesigning Deltas van de TU Delft en Deltares.